TORRE LLAUDER

Torre Llauder és una vil·la que es va construir cap al 65 aC, era una finca romana amb terres per conrear. Qui posseïa la finca venia d’una família amb una elevada categoria social i els qui la treballaven eren de posició social més baixa.

 

Aquesta constava de dues parts:  la villa rustica que estava feta de construccions destinades als treballadors i als encarregats de les tasques de la finca, cura dels animals, emmagatzamatge dels fruits i productes de la terra, i la vil·la senyorial que es conserva en bon estat, era per a l’ús dels propietaris com a segona residència on practicaven l'otium i desconnectaven de les ciutats.

 

Una vil·la oferia les mateixes comoditats que una domus, que era la casa dels rics a la ciutat, tenien carruatges i animals com a transport, habitacions, banys, cambres ornamentades amb paviments esplèndids, tot guarnit amb mosaics i pintures, que actualment encara es poden veure, i fins i tot gaudien d'una biblioteca pròpia.

 

El nom de Torre Llauder prové d’una torre de guaita o de defensa del segle XVI i de la família Llauder construïda a una banda i a l’altra de la torre, que desgraciadament foren destruïdes per la fúria constructiva i la inconsciència especulativa.

 

Els estudis arqueològics diuen que l’antic propietari era de Mataró, Iluro en llatí, i que normalment vivia a Barcelona, Barcino en llatí, com hem dit abans els propietaris utilitzaven les vil·les com a segona residència.

 

La característica principal era que els propietaris s’enterraven sota les seves pròpies vil·les o en el mateix carrer d’aquesta.

 

-Inscripció que fa referència al text:

 

[C(aius)] MARIVS L (uci) F(ilius)

ANIEMS(i)

[A]EMILIANVS

[BARCIN (onensis) LMMVNIS

[O]MNIB (us) HONORIB (us)

[IN R (e) P (ublica) FVNCTVS

[IVDEX] EX

[DECVRIS] QVINQVE

[DE SELECTI]S IVD [IC(IBUS)]

 

“Gai Mari Emilià, fill de Luci, inscrit a la tribu aniense, barcinenc, dotat d’immunitat, havent tots els honors a la seva ciutat, jutge dels seleccionats entre les decúries”, segons la traducció del professor Joan Alberich i Mariné. La inscripció va ser gravaba l’any 120 i 150 dC per la fórmula omnibus honoribus in re publica functus.

 

L’escrit ens diu que es veu clarament que la vil·la era d’una persona que no pagava impostos, com ja havíem suposat nosaltres, i que també culminà la seva carrera accedint a la judicatura.

 

Encara es poden visitar diferents parts de la residència senyorial de la vil·la romana de Torre Llauder: 

atriumfrigidariumtepidarium caldarium,suspensurapraefurniumaulae, uiridarium, porticus, triclinium, impluuium, latrinae, hortus, peristylum.

 

Dibuix fet per nosaltres (Torre Llauder)
Dibuix fet per nosaltres (Torre Llauder)
Comentarios: 2
 • #2

  slot online (viernes, 14 mayo 2021 06:45)

  Thanks for the post <a href="https://superslot.game/post/superslot-%E0%B9%80%E0%B8%A7%E0%B9%87%E0%B8%9A%E0%B9%81%E0%B8%95%E0%B8%81%E0%B8%87%E0%B9%88%E0%B8%B2%E0%B8%A2-%E0%B8%AA%E0%B8%A5%E0%B9%87%E0%B8%AD%E0%B8%95-2021/">เว็บแตกง่าย</a>

 • #1

  Margalida Capellà Soler (lunes, 22 julio 2013)

  FELICITER, discipulae!
  Tot esforç té la seva recompensa i ara tots podrem gaudir de la vostra feina!
  L'ENHORABONA!